Roddmaskin

Roddmaskiner är verkligen på ropet bland fitnessintresserade numera. Därför tänkte vi att en guide med några fakta om denna träningsform kunde vara på plats. Detta bör du som intresserar dig för roddmaskiner veta om träning med dem:

De tränar kroppen mångsidigt

Detta eftersom du både kan räkna med att många olika muskler, i olika delar av kroppen, tränas samtidigt som du konditionstränar på en och samma gång. Vill man kunna träna nästan hela kroppen med ett och samma träningsredskap är därför förmodligen en roddmaskin det bästa valet.

Några av de kroppsdelar som du kan räkna med att träna med en roddmaskin är bland annat:

  • Ben
  • Lår
  • Vader
  • Rumpan
  • Ryggen
  • Musklerna som finns mellan skulderbladen
  • Armarna
  • Magen

 

Du bör rådgöra med en läkare innan du tränar med dem första gången om du är i väldigt dålig form

T.ex. är rejält överviktig, lite äldre (över 60 år gammal) och så vidare. Fast roddmaskiner inte innebär en risk för de flesta av oss, finns det vissa riskgrupper som denna träningsform inte riktigt passar för.

Du bränner enormt många kalorier när du tränar med en roddmaskin

Vissa säger att man bränner mest kalorier av alla träningsredskap med en roddmaskin, men om detta stämmer vågar vi inte uttala oss om. Vad vi dock kan säga är att det helt klart är så att roddmaskiner hör till de träningsredskap tillhör den absoluta toppen i denna sk. ”liga”.

Roddmaskinerna är skonsamma mot lederna

Du behöver därför inte oroa dig över att belasta dina leder onödigt mycket i samband med träning, vilket man behöver göra med vissa andra träningsredskap.

Du bör ta det lugnt i början

Detta eftersom det är lätt att ta i för mycket i början, då ”rodd” med roddmaskiner ser lättare ut än vad det faktiskt är enligt många. Och gör man det, ökar risken för att man skadar sig. Och skadar du dig… ja, då kommer du inte att kunna träna på ett tag ändå! Så ta det lugnt med träningspassen till en början och låt det ta lite tid för dig att vänja dig vid din roddmaskin, tills du känner att du har koll på det hela och klarar lite mer!