Kosttillskott

Kosttillskott är ett begrepp vi hör talas om lite då och då. Kanske har vi en liten aning om vad det är men det är inte alltid så lätt att få en klar bild av vad det egentligen handlar om. Själva namnet kosttillskott talar ju om att det bör vara något som är ett tillskott till den vanliga maten.  Men kosttillskott nämns också ibland i helt andra sammanhang och då är bilden inte lika glasklar längre. Bland annat dyker kosttillskott då och då upp i samband med och att idrottsmän avslöjas som dopade och då de gärna försvarar sig med att de fått i sig de olagliga substanserna via kosttillskott. Och om det är så kan det väl knappast handla om något så oskyldigt som vitaminer eller andra näringsämnen som vi kan behöva komplettera vår vanliga mat med. Eller? Jo, i egentlig mening är ett kosttillskott ett livsmedel som man tar för att komplettera den vanliga kosten, och se till så att kroppen får de ämnen man inte lyckas få i sig via maten. Det är egentligen bara ämnen som finns i den vanliga maten som får kallas kosttillskott. 

Vitaminer, mineraler, fett, proteiner

De vanligaste formerna av kosttillskott är vitaminer, mineraler, fett, proteiner och kolhydrater. Men det är många som i dagligt tal också kallar vissa syntetiskt tillverkade preparat för kosttillskott och det är här förvirringen kan uppstå. När det handlar om dopade idrottsmän, eller kvinnor, är det knappast ett tillskott av vitamin C eller kolhydrater de tagit.  Äkta kosttillskott är inte farliga att ta, om man inte tar dem i för höga doser. Men det är viktigt att tänka på att man i första hand ska använda dem om man lider brist på något ämne. Kosttillskotten är till för att undvika bristsjukdomar som kan uppstå om man får i sig för lite av ett visst näringsämne. Trots att man kan köpa kosttillskott på apoteket, är det inte frågan om läkemedel. Kosttillskott räknas som livsmedel och faller därför under livsmedelslagen. Det är därför du kan köpa dem i hälsokostbutiker och i vanliga livsmedelsaffärer.

Allra lättast är det att köpa dem här, på nätet. Här finns det absolut största utbudet, och eftersom allt finns samlat på ett ställe kan du jämföra olika preparat och naturligtvis också jämföra priser för att få så mycket som möjligt för pengarna. Kosttillskott ska i första hand tas vid bristsituationer eller om man vet att man inte får i sig tillräckligt via kosten. Men ibland kan man också ta dem i förebyggande syfte, vilket bland annat är vanligt bland idrottsmän.

Elitidrottare, som tränar hårt och tungt har i regel ett större behov av proteiner, och tar därför kosttillskott som innehåller just proteiner.  Idrottare över huvud taget, är noga med vad de äter och försöker se till att äta så allsidigt som möjligt. Men, ibland är det ändå inte tillräckligt och därför får man komplettera med kosttillskott, för att må bättre och orka mer, och ibland också för att förbereda kroppen för den specifika aktiviteten, på ett bra sätt.